2010. május 1., szombat

ANYÁK NAPJA


Édesanyám, neked adunk
minden évben egy napot, de Te nékünk életednek
minden napját átadod!

Nincs az égen annyi csillag,
se fűszál a réten,
mint ahányszor kell, hogy mondjam
ki is vagy Te nékem.

Megköszönöm, hogy velünk vagy, s nem ér minket szenvedés,
arra nem csak ez az egy nap,
de egy élet is kevés.Fohász
Áldd meg, Isten, kérlek, az édesanyámat,
hogy ne érje szívét soha semmi bánat!
Oltalmazó kezed léptét vigyázza,
tekints le minden percben reája!
Éjszakai álmát a Te szemed óvja,
mit nappal álmodik, váltsad valóra!
Gyermeki fohászom száll hozzád az égbe,
betegség, fájdalom, baj őt sose érje!
És hogy ne csak kérjek, hallgasd még imámat:
Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Fehérné Tóth Judit
(2009.)Édesanyámnak...
Elszaladtak immár az évek feletted,
a hajad is őszbe borult már
Soha nem volt könnyű az életed,
de te mindig kitartottál!
Felneveltél minket, bármily nehéz is volt neked
Mindig mosolyogtál, s nem tört meg szíved..
Szeretet volt örökké benned és sosem féltél,
ami erődből telt mindent megtettél.
Nélkülöztél, de soha nem követeltél..
Bár nem volt hozzád mindig kegyes az élet,
amire igazán vágytál, mindent elvett tőled
De te soha nem csüggedtél,
az akadályokon könnyen átléptél

Ennek ellenére erős asszony maradtál,
a sok fájdalom közepette, csak is mosolyogtál!
Talán titokban csak a lelked mélyén sírtál...
Köszönöm hát neked édesanyám,
hogy mellettünk mindig kiálltál!
Legyen továbbra már szebb
az előtted álló élet! Ezentúl gyermekeidben,
unokáidban leld minden örömed!
Amit elvett tőled a sors,
sajnos vissza már nem kérheted
De legyen akkor is áldott és boldog,
minden pillanatod, és minden perced...
Kovács Gabriella

20040401000151

Születésem óta állsz mellettem jóban és rosszban, s nyitod az élet kapuit elöttem sorban. Ha a kapun túl sötét van, fáklyát adsz nekem, Lényed bevilágítja egész életem. - Neked köszönhetem, hogy létezem, s mindazt a jót, mi eddig történt velem. Te vagy nekem a tűz, mely mindig meleget ad, s tudom, a legvadabb szél sem olthatja el azt. - Nyílnak a kapuk, alig van már hátra, titkait az életlassan feltárja. lépésem tudatos, már nem oly tétova, s már nem te mutatod, hogy honnan lépjek hova. - Tudom ez neked bánat, de öröm is egyszerre, hiszen lányod kilépett az életbe. De te is tudd, hogy bármit hoz az élet, szeretetednél többet semmi nem érhet. - A séta közben, ha seggre is ültem, te ott álltál, s állsz még ma is mellettem. Nem kívánok mást, csak sok-sok boldog évet, és nagyon boldog ANYÁK NAPJÁT néked!!!  

Édes, kedves nagyanyókám Anyák napja van ma, De jó, hogy az anyukámnak is van édesanyja. Reggel mikor felébredtem az jutott eszembe, Anyáknapján legyen virág mind a két kezembe. . . Egyik csokrot Neked szedtem odakinn a réten, Te is sokat fáradoztál évek óta értem. Kimostad a ruhácskámat, fésülted a hajamat, Jóságodat felsorolni; kevés lenne ez a nap! Köszönöm, hogy ilyen sokat fáradoztál értem, És, hogy az én jóanyámat felnevelted nékem!!!

20040401000168
Minden anya gazdag, ha gyermekét szeretheti. Szegény anyák nem léteznek, és nincsenek csúnyák vagy öregek sem. Az ő szeretetük a legnagobb boldogság. És amikor a legszomorúbbak, semmi másra nincs szükségük, csak egy csókot kapni vagy adni, és minden könnycseppjük csillaggá változik.
Maurice Maeterlinck

20040401000158


Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május elsővasárnapján.


Pesterzsébeti iskolák vöröskeresztes csoportjai által felállított szobor az édesanyák tiszteletére (1933)
Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottakRheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték.
Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra elkészítették az anyák süteményét az édesanyák számára.
Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe segítségével.
1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.
Sajnos azonban Anna Jarvis a népszerűsítésre fordított ideje miatt nem vette észre, hogy hamarosan az ünnepet „felkarolták” a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, amelynek hatására az gyorsan népszerűvé vált kontinensünkön is. Az eredeti elképzeléshez képest – az élő és elhunyt anyák tisztelete – az ünnep eltolódott az ajándékozás, Jarvis véleménye szerint pedig főképp a virágkereskedők hasznának növelése irányába. További élete során oly hevesen tiltakozott az ünnep üzletiesedése ellen, hogy még a törvénnyel is szembekerült egy vehemens tüntetése során. Élete végére megbánta tettét és nem akarta nevét Anyák Napjával kapcsolatba hozni.[1]
Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.

Dátum [szerkesztés]

A legtöbb országban ez az ünnep májusra, ezen belül a legtöbb helyen május második vasárnapjára esik.[2]

Lásd mégNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

EZEN A NAPON

.

.
.

88
.

.
.