2013. szeptember 6., péntek

A megcsalás okai – kalandvágy, vagy jellemhiba?


Gyanús sms-ek, jelszóval védett számítógép, furcsa hangulatingadozások, elmélázó tekintetek, csökkenő szexuális étvágy – a hűtlenségnek számos jele lehet, mégis tény, hogy a megcsaltak nagy része nincsen tisztában azzal, párja tévúton jár.
 Az erre utaló jelek kutatása és a bizalmatlankodás helyett azonban jóval fontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, milyen okok vezetnek a megcsaláshoz. Ostobaság lenne azt állítani, hogy egyértelműen a férfiak a bűnösek, és csak ők keresik máshol a boldogságot. Mivel a társadalomban mindig is más volt a megítélése a férfiaknak és a nőknek hűség terén is, így nyilvánvaló, miért nem büszkélkedik egy nő azzal, ha párja nem elegendő számára az ágyban.
Tény, hogy a férfiak hajlamosabbak a hűtlenkedésre, és magyarázhatjuk vadászösztönökkel, vagy az újdonság iránti vággyal, számukra a konkrét testiség az, ami általában a mozgatórugó. A nők talán azért is lépnek félre ritkábban, vagy szánják rá magukat nehezebben, mert alapvetően érzelmi beállítottságúak vagyunk. Míg mi ragaszkodunk egy-egy személyhez – akár félrelépés kapcsán is -, addig a férfiak sokszor fűvel-fával megcsalják párjukat. Természetesen kivételek mindig akadnak, ha nem így lenne, akkor valószínűleg nem létezne a szerető fogalma. Persze az is lehet, hogy a helyzet egyszerűbb, mint gondolnánk, és a hűtlen férfi egyszerűen újra szabadságra vágyik, s ezt hódításaival éli meg.  
De mi is áll a hűtlenség hátterében? Valóban a testi élvezet iránti vágy vezeti oda a partnereket, hogy más karjában keressék az ilyen irányú boldogságot? Bár a férfiak elsősorban azzal indokolják félrelépésüket, hogy nem kapják meg otthon azt az ágyban, amire vágynak, de lássuk be, túl egyszerű lenne ezzel magyarázni. Ha nem működik egy párkapcsolat, és a partnerek nem képesek lekommunikálni azokat a problémákat, melyek felmerülnek – akár az ágyban is -, így a legegyszerűbb útnak tűnik mást keresni, másik személlyel megélni a férfiasságot, vagy hölgyek részéről saját nőiségüket.
Míg a férfiak racionálisan képesek kezelni egy-egy félrelépést, és talán nem is tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget, addig a hűtlen nők esetében komoly szerep jut az érzelmeknek, és akár a kapcsolat végét is jelentheti, ha belebonyolódnak egy viszonyba.
Legyen bármelyik fél is az, aki belekóstolt a tiltott gyümölcsbe, a tapasztalatok azt mutatják, hogy utána sokkal nehezebb hűségesnek maradnia, s akár rendszeresítheti is a félrelépéseket – akár egy új kapcsolat mellett is. Megcsalt félként természetesen nagyon nehéz racionálisan látni, és hideg fejjel átgondolni a helyzetet, mégis tény, hogy minden megcsalás hátterében komplex okok állnak. Az egyéni tapasztalatok, a megélt élmények, korábbi párkapcsolatok, személyiségjegyek, szexuális étvágy, vérmérséklet, és mindenekelőtt a másik iránti tisztelet hiányának függvényeként dönthet úgy bármelyik fél, hogy a bűnös, de kétségtelenül izgalmakkal teli útra téved.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

EZEN A NAPON

.

.
.









88




.

.
.