2012. április 22., vasárnap



A tökéletes kapcsolat titka

Mindannyian a szerelmet, a tökéletes társat keressük. Persze mindenkinek más az elképzelése az ideális párról, de mi a helyzet a kapcsolattal magával? Úgy tűnik, a való életben is jól működő, mondhatni „tökéletes" kapcsolatoknak bizony vannak olyan közös jellemzőik, amelyek kellemessé, érzelmessé, és gördülékennyé teszik azokat.



Vannak olyan szabályok, amelyek minden kapcsolatra érvényesek (Northfoto)

Egy jó kapcsolathoz fontos, hogy tisztában legyünk a négy alappillérrel, és az ezekhez kapcsolódó elvárásainkat, elképzeléseinket egyértelműen kommunikáljuk a másik felé, illetve közösen alakítsuk ki a mindenkinek elfogadható szabályokat.

A négy alappillér:

  • Intimitás: a párom a lelki társam, a támaszom. Számíthatok rá, megoszthatom vele az érzéseimet, a gondolataimat. Egymás érzelmi igényeit ismerjük és kielégítjük.
  • Szexualitás: a szexuális életünk ritmusa, dinamikája olyan, ami mindkettőnknek megfelel; megélhetjük a vágyainkat, a gyönyört és önmagunkat adhatjuk az ágyban.
  • Közös célok: a kapcsolatban meg tudunk fogalmazni – és meg is fogalmazunk! – olyan közös ügyeket, amiket fontosnak tartunk, és amelyekért mindketten teszünk, dolgozunk. Ez lehet a gyerekvállalás, a közös lakás, egy világ körüli út vagy akár együtt megtanulni tangózni.
  • Pénz: bármilyen materialistának hangzik is, fontos, hogy ne legyenek mindennapos anyagi gondjaink, illetve ne éljük meg azt, hogy az egyik fél elkölti, amit a másik megkeres, valamint hogy az egyik fél bár kevesebbet hoz haza, ezt mégsem kompenzálja. Amikor a férfi fizetése kevesebb, mint a párjáé, az okozhat zavarokat a kapcsolati egyensúlyban. Ilyenkor jó tisztázni, hogy milyen tettekkel, feladatokkal tud a férfi egyensúlyba kerülni a kapcsolatot illetően.

Érdemes átgondolni, miként vannak jelen a kapcsolatban ezek az alappillérek, és megfelelnek-e mindkettőnknek, van-e egyensúly. Más típusú nézőpontból sem árt megvizsgálni a viszonyt. A pillérek segítenek, hogy helyzetképet kapjunk a kapcsolatról, a dinamikus nézőpont pedig abban nyújt támaszt, hogy változtatni tudjunk a jelenlegi helyzeten.

Fontos nagyító alá venni a párkapcsolat kommunikációs mintázatát, az információ áramlását és a határokat. A sarkalatos pontok a következők:
  • A párommal kapcsolatos elvárásaimat, vágyaimat meg kell tudnom fogalmazni, és neki is érthető formában kifejezni.
  • Tanácsos megértenem, hogy bár egy párt alkotunk, ő egy másik ember, más élettörténettel, más családból. Bármilyen furcsa, érdemes beszélni az evidens dolgokról is. Két embernek ugyanis mindig különbözik az evidenciabázisa, legyen szó akár ikrekről.
  • Nyitottsággal tudjam fogadni a partnerem gondolatait, érzéseit. Ha a kommunikáció bezárul azzal saját kezemből veszem ki a megoldáshoz szükséges eszközöket.
  • Érdemes tisztázni a kapcsolat határait, vagyis beleszólhat-e az anyós a kettőnk dolgaiba, beállíthat-e szó nélkül egy családtag
    .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

EZEN A NAPON

.

.
.









88




.

.
.