2010. december 8., szerda


Aranyhaj és a nagy gubanc 3D (Tangled)

2010.12.08.

Meserajongók figyelem! A Disney 50. filmjét készítette el, melynek alapjául a Grimm-testvérek Rapunzel-meséjét használták kiindulópontnak. Mind a két tény melegséggel tölti el az animációs filmek szerelmeseinek szívét, arról nem beszélve, hogy a Megaagy és az Artúr 3 mellett sokkal karácsonyibb, gyermekközpontúbb animácóval van dolgunk. Az ünnepek közeledtével már nem az animációs filmek, hanem a vígjátékok (tavaly Egyszerűen bonyolult, idén Utódomra ütök)és a legnagyobb látványvilágú filmek kerülnek a középpontba (tavaly Avatár, idén Tron:Örökség). Ahhoz, hogy jól szórakozzon az egész család, érdemes is ezt a klasszikus alapokon nyugvó, azonban a modern animációs filmekre jellemző kikacsintásokat is magában rejtő egészestés mesefilmet választani.
A Grimm-fivérek meséje 1812-ből származik, azonban már ők is adaptálták az eredetileg 1698-as eredeti mesét, melyet Charlotte-Rose de Caumont de La Force írt. A legelső töredékek azonban még 1000 környékéről, az iráni Ferdowsi könyvéből, a Shahnameh (Királyok könyve) című kötetből származik. Ilyen, megannyi ponton eltérő alkotás-sorozat, adaptációs hullámokon átesett történet tekintetében nincs is értelme annyira a mese eredetét számon kérni az animációs filmen, egy sok tekintetben élvezetes és érdekes, a Disney hagyományaihoz híven dalbetétekkel megtámogatott film kicsi is nagy számára is tartogat pár poént.
A film egy rövid "keletkezéstörténettel" veszi kezdetét, Aranyhaj születésének és elrablásának megismerése után ugrunk egy kiadósabbat, a 18. születésnapját betöltő lány nagy lépésre szánja el magát. A toronyból, ahol "anyja" őrzi, egy tolvaj, Flynn Rider segítségével megszökik, hogy láthassa a lámpásokat felemelkedni, melyet minden évben az ő eltűnése okán engednek a levegőbe (s amiről ő egész sokáig nem is tud). A birodalom 2 legkeresettebb emberének kalandja izgalmakkal, kaméleonnal és kardozó lóval, egy kocsmányi igazi nehézfiúval és egy bugyuta tolvajpárossal teli.
A klasszikus Disney-filmes kezdetet viszonylag hamar levetkőzi az alkotás, az első 10 perc amolyan hangulatba hozás, mintha az alkotók is kényelmetlenül feszengtek volna az elején. Az útkeresés azonban lezárul, amint megtalálják a film hangját, amint találkozik Aranyhaj és Flynn, a történet és a mese stílusa is magával ragadja az embert. Körülbelül akkora váltás ez, mintha egy 8 éves gyermekhez beszélnénk, aztán hirtelen váltunk egy felnőtthöz, csak a téma marad ugyanaz. Igazából furcsa volt látni ezt a váltást, mert egyértelműen érződik a kezdeti nehézség, a küszködés azonban nem izzadtságszagú, csak szokatlan, hogy ennyire észrevehetően csinálták mindezt a nézők előtt. A Volt alkotói gyorsan helyre is billentették az arányokat, az utazás izgalma feledteti a kezdeti erőlködést, az akkor még feszengő érzetet keltő dalbetétek is mind jobban megtalálják helyüket, arról nem beszélve, a romantikus duett sem lóg ki a környezetből.
A fő karakterek mellé itt is nagypályás segéderőket alkalmaznak humorforrásnak, a "rendőrló" és a kaméleon bőségesen elég mindenki megnevettetéséhez. Aranyhaj egyetlen társa a magányban a kis színváltó kaméleon volt, aki egy oroszlánnál is hűségesebben védelmezte a lányt, a kinti világban pedig méltó társra lelt a katonai lóban, aki egy ideig üldözte Flynnt, majd Aranyhaj kedvéért szövetségre léptek, később pedig együtt mentik meg a gonosz boszorkától. Ez a két karakter a bizonyíték arra, hogy a főszereplők helyett kell, aki szórakoztatja a népet, amíg a történet bonyolódik tovább. Érdekes, hogy az ilyen epizodisták hosszabb távon emlékezetesebbek lesznek, mint azok, akiket támogatnak az egész film során.
Ami érdekesség, az a 3D ebben az esetben. A látvány dinamikája cseppet sem kívánja meg, sőt. Azonban tény, lépést kell tartani a versenyben, mert ma már a 3D a siker biztos kulcsa; nincs az a gyenge film, ami ne érne el elfogadható bevételt a térhatás élményének árusításával. Jelen esetben olykor jó szolgálatot tesz az extra dimenzió, azonban mint minden film esetében, az összkép minősége olykor csorbát szenved, mert a felbontás még nem akkora 3D-ben, mint egyébként. Igaz, a gyermekek és a felnőttek is jobban élvezik a filmet, nagyobb beleérzést biztosítva. Aki a gyártókhoz hasonlóan szereti követni a divatot, 3D-ben nézze meg.












Teljes film



ARANYHAJ ÖRÖKKÖN ÖRÖKKÉ




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

EZEN A NAPON

.

.
.









88




.

.
.